top of page

Kambodsja: Oppdrag utført!


Så er Kambodsjagjengen tilbake i gamlelandet. Rundt 720 pasienter har vært inne til kontroll og ca 700 briller og 700 solbriller har fått nye og glade eiere. I tillegg har prosjektgruppen fått laget 56 briller lokalt, som følge av spesielle krav som blant annet til skjeve hornhinner, etc.

Dette lages lokalt i Siem Reap og blir senere delt ut til de som skal ha det, av lokale hjelpere. Videre får alle dem som har fått registrert grå stær og pterigeum, tilbud om transport til lokalt sykehus for gratis operasjon for dette. The Lake Clinic (TLC) står for dette arbeidet og kostnade

Prosjektleder Kjetil Moth forteller: - Vi har hatt et utmerket samarbeide med TLC (The Lake Clinic). De legger alt til rette for oss med transport, tolker, mat etc. . I tillegg informerer de beboere ute på innsjøen at vi kommer.

Allsidig program

-Vi tilbringer 2 x 3 dager ute på de flytende klinikkene til TLC, både ute på den store innsjøen Tonlesap men også på en tilstøtende elv til samme innsjøen. TLC har til sammen 5 flytende klinikker og vi ambulerer mellom disse klinikkene når vi er der forteller prosjektlederen.

-Klinikkene er på 5x8 m og her foregår alt fra undersøkelser, bespisning og overnatting. Kokken lager mat på «akterdekk». Mao. litt enkle forhold men vi lider ingen nød.

Vi har en pause på 4 dager i midten av turen. Dette fordi vi bruker klinikkene de dagene TLC ikke er der ute med sine tjenester (torsdag til lørdag). I denne perioden er vi «turister». I år var noen av oss på sykkeltur på landsbygden rundt Siem Reap, noen var på kokkekurs og andre var på sightseeing på templene rundt Ankor Wat.

Erfaren VFA ´er

Dette var Kjetil Moth sin 4. tur til Kambodsja av totalt fem turer med VFA.

- Hva er drivkraften?

- Først og fremst er det for å hjelpe de som trenger synshjelp. Enkelte av de vi har inne til kontroll, ser «ingen» ting. Det innebærer at de ikke kan fungere i dagliglivet ute på innsjøen (som f.eks. reparere garn, komme seg ut å fiske etc.).

I tillegg er dette en tur hvor vi treffer mange hyggelige og takknemlige mennesker som vi hjelper og samarbeider med. Vi får møte mennesker utenfor turistområdene i deres vanlige arbeide, - noe du ellers sjeldent har anledning til som vanlig reisende, forteller Kjetil Moth som gjerne vil være med på flere prosjektreiser.

Disse var med på prosjektreisen:

Kjetil Moth

Ingrid Haltbakk

May Anita Halseth

Anne Drugli

Mariann Milde

Anna Kristina Torseke Jørstad

Stein Petter Wold

bottom of page