top of page

Ti år i Guatemala

Det er ti år siden VFA hadde sin første prosjektreise til Guatemala. Susana Barrios Beltranena var den gang landets ambassadør i Sverige og en viktig medspiller. Her forteller hun hvordan samarbeidet kom i gang.

Susana Barrios Beltranena bor vakkert til en halvtimes kjøretur fra Antigua sentrum. I dag er hun og ektemannen Oenze Geertsma aktive pensjonister, men fra 2004 til 2008, jobbet hun som landets ambassadør i Sverige. Det var her hun ble presentert for grunnleggeren av VFA i Sverige, John Gody.

Det første møtet

- Jeg husker veldig godt første gang vi møttes, sier hun og slipper latteren løs. – Det var under en resepsjon i den peruanske ambassade i Stockholm. Midt i mengden av elegant antrukne folk, dukket det opp en mann i shorts. Han viste meg VFA logoen på safariskjorten hans og sa han ville snakke med meg.

Jeg lurte fælt på hvem denne mannen var og hva han hadde på hjertet.

Ingen tvil.

- John Goday fortalte at han kom fra en organisasjon med optikere som hjalp fattige land med briller. I tillegg ba han meg med på en arbeidsdag.

Jeg visste med en gang at dette var folk jeg ville ha til Guatemala. Fattigdommen i mitt hjemland var stor og behovet for briller, enormt. Jeg takket derfor ja til å komme på en arbeidsdag for å høre mer.

Til arbeid

I mitt hode så jeg for meg et møte hvor de ville fortelle om prosjektet og vise meg bilder.

Hun ler: - Jeg kledde meg representativt, men da dagen kom, viste det seg å være noe ganske annet. Alle gikk kledd i t- skjorter og shorts i en gymsal fylt med «fjell» av briller som skulle vaskes og pakkes. Etter en kort introduksjon, var beskjeden fra John: Nå må du jobbe.

Plutselig fant jeg meg selv i å vaske briller! Det var bare å brette opp ermene å sette i gang.

Mersmak

- Jeg likte å delta på dugnaden, forteller hun. – Ounze ble også med. Etter tre arbeidsdugnader, sa jeg: Når skal dere til Guatemala?

Dette ble opptakten til at VFA Sverige startet opp i Antigua. Siden jeg selv ikke hadde kapasitet til å ta meg av dette, ba jeg min venninne Patricia Aguilar Sanchez de Echeverria,(Patty) om hjelp. Svaret fra henne var: Vi kan fikse alt!

10 års jubileum

Guatemalere er veldig glad i å trå til for hverandre. Sammen med organisasjonen Caballeros de Colon som består av frivillige, har hun vært ansvarlig for logistikken rundt VFA sine brilleprosjekt både fra Sverige og Norge.

For året etter VFA Sverige hadde sin første prosjektreise til Guatemala, var det VFA Norge sin tur. Som grunnlegger av VFA Norge, arrangerte Gunnar (Lindgren) sin første norske prosjektet i Guatemala i 2010.

Nå er dette ti år siden og både Sverige og Norge har i disse årene gjort en uvurderlig innsats.

Følger med på sidelinjen

Solidaritetsfølelsen er stor, her i Guatemala. Folk vil gjerne hjelpe hverandre. Innsatsen fra de frivillige, har vært viktig for at VFA har kunnet gjennomføre sine vellykkede prosjektreiser alle disse årene. Det er mye planlegging og logistikk som skal på plass både i forkant og underveis.

Selv om jeg ikke selv har vært aktiv i disse prosjektreisene, har jeg fulgt med på sidelinjen og hatt mange hyggelige møter med prosjektdeltagerne både fra Sverige og Norge.

Det er rart å tenke på at møtet med denne «litt merkelige mannen» på den Peruanske ambassaden, resulterte i at flere titusener av mine landsmenn har fått synshjelp.

Susana Barrios Beltranena er i dag aktiv pensjonist som blant annet jobber mye med bildekunst. Bildene er tatt på eiendommen av ektemannen Oenze.

bottom of page