top of page

Med frivillighetsarbeid som valgfag.

-Målet var å gjøre en innsats for andre på tross av corona restriksjoner. Resultatet har blitt et dypdykk i frivillighetsarbeid med VFA som utgangspunkt. At en brukt brille kan gjøre så stor forskjell har skapt refleksjon, engasjement og kreativitet på alle trinn,, sier lærer Marit Grubben-Strømnes ved Nordseter skole i Oslo.


-Tidligere har elevene brukt valgfaget "Frivillighetsarbeid" til å hjelpe beboerne på eldesenteret vegg i vegg med skolen. På grunn av pandemien ble vi tvunget til å tenke nytt, forteller Grubben-Strømnes.

Et brilleprosjekt ville kunne la seg gjennomføre og i et søk på google, dukket Vision for All, opp.Et perfekt tema

-Det var helt perfekt for oss, forsikrer hun. - I begynnelsen var det ikke alle som forsto poenget med å samle inn brukte briller og at det var folk som ikke hadde råd til å kjøpe sine egne.

Engasjementet økte imidlertid raskt etter som vi leste om de ulike prosjektlandene og forsto hvor mye en enkelt brille kan ha å si.

Det har vært en lærerik prosess hvor elevene også har reflektert over hvor godt vi har det.

Stor aktivitet

Elevene har hatt mye hjemmeundervisning og brukt masse tid på dette. Valgfagklassen består av 26 elever som har laget plakater, filmsnutter og eget informasjonsmateriell om VFA og innsamlingsaksjonen. Dette har de så vist i de ulike klassene. Nordseter skole har ca 1100 elever og alle klassene har blitt oppfordret til å samle inn briller fra familien der hjemme.

-Vi har egentlig ikke hatt noen prosjektplan, men har fulgt ideene etter som de har dukket opp,forklarer hun. - Klassen opprettet en egen ledergruppe som organiserte tidspunkt for de ulike aktivitetene. Det har blitt en slags mini-bedrift hvor alle har vært med å bidra, forsikrer Grubben-Strømnes.


Vel gjennomført

På grunn av pandemien har vi vært redde for at vi ikke skulle rekke å komme i mål, men fredag setter vi sluttstrek. Da skal alle briller vaskes og pakkes. Skolens ledelse har lovet pizza til lunsj for den klassen som har samlet inn flest briller. I tillegg får alle elever hver sin kjærlighet på pinne.

Det har vært mange fine refleksjoner og samtaler underveis. Dette har vært elevenes første smak på frivillighetsarbeid og det har vært mye læring og et imponerende engasjement.


Stort engasjement

Så gjenstår det å se hvor mange briller det har gitt. En mor kom med 15 briller med styrke. Da sønnen hørte at vi også ville ha solbriller, strøk han rett hjem for å hente mer.

Det har vært moro å se hvor fantasifulle og ivrige alle har vært, understreker hun. - Det handler om gleden over å gjøre noe for andre.

Følg med!

Hvor mange briller valgfagelevene har klart å samle inn, kommer vi tilbake til i en senere artikkel. Følg med oss her på bloggen eller på FB.


Takk til Marit Grubben-Strømnes for lån av bilder :-)Comments


bottom of page