top of page

Perus nye ambassadør i Norge

-Landet er i ferd med å åpne igjen. Det begynner å bli fart på økonomien og turistene er på vei tilbake, forteller Perus ambassadør i Norge, Gustavo A. Otero Zapata som håper VFA snart vil fortsette sitt trofaste arbeid i landet.

-Jeg kjenner ikke til organisasjonen, men jeg vil gjerne høre om hvordan dere opererer, sier Gustavo Otero og ønsker velkommen til sitt kontor. Hensikten med vårt møte er å presentere Perus nye ambassadør i Norge, men spørsmålene om VFA er mange og grundige.

Hvem og hvor mange deltar på en reise? Hvor lenge varer et prosjekt? Hvordan er utvelgelsesprosessen og hvor mange brillerpar kan deles ut på en arbeidsuke?

Da han tilslutt får høre at vi har operert i Peru i snart tyve år, utbryter han ivrig: Jeg skjønner at dere har gjort en lang og viktig innsats i mitt hjemland. Jeg håper situasjonen rundt pandemien snart vil gjøre det mulig å gjenoppta arbeidet.


Styrket i troen

Selv kom han til Norge med spesialfly i juni 2020. Før det hadde han sittet i selvpålagt isolasjon i 45 dager. - I redsel for å bli syk gikk jeg ikke ut av døren en eneste gang i denne tiden, forteller han. -Det har selvfølgelig vært en tøff tid og det er naturlig at Peru har hatt flere utfordringer enn Norge.

Vår styrke er at vi oppgjennom hele historien har vært et sterkt folk som er vant til å takle problemer.

Peruanere er et vennlig, arbeidende folk som er stolte av å være sterke i sin religion. Jeg tror dette har hjulpet oss også nå.

Lang fartstid som diplomat

Gustavo Otero Zapata er utdannet jurist og har i tillegg tre års akademisk utdannelse innen diplomatiet fra Lima. Hans første utenlandspost var i tidligere Tsjekkoslovakia. Senere har han jobbet på konsulatet/ambassaden i Chile, Rio de Janeiro, Honduras, Moskva, Israel og nå sist: Oslo.

-Vi er fem år i utenriks og tre år i hjemlandet, oppsummerer han. - Jeg er glad for at jeg nå også har fått mulighet til å tjenestegjøre i Norge..

- Min hovedoppgave er å styrke forholdet mellom landene. Mitt inntrykk er at dere er et folk med stor interessere for andre kulturer. Dere nøyer dere ikke kun med å lese og høre om andre, dere involverer dere også. Sist uke var jeg på et arrangement med peruansk musikk. Bandet besto av åtte musikere, Kun en var fra Peru, - resten var nordmenn som spilte på peruanske instrumenter. Slike observasjoner beveger meg og viser en integrasjon som også involverer nordmennene.

Med stor interesse for organisasjonen

- Jeg forstår at dere har gjort en stor innsats for mitt folk over flere år, avrunder han. - Det at dere gjør en så grundig jobb med å ha med egne optikere og kan dele ut tilpassede briller til folk som ellers ikke ville ha råd til å skaffe seg synshjelp, er et arbeid jeg verdsetter høyt og har stor respekt for. Heldigvis er situasjonen i Peru i ferd med å bedre seg. Samfunnet er i gang med og åpne opp igjen og turistene er på vei tilbake.

Jeg håper det også snart er tid for at VFA kan få fortsette sitt viktige arbeid på peruansk jord.Comments


bottom of page