top of page

Et tilbakeblikk på Kambodsja

- Vi hadde litt utfordringer med logistikken i forhold til dårlig vær, men ellers har vi hatt en veldig bra tur, sier Cecilie Schønfeldt. Optikeren fra Moss har vært på fem turer med VFA og fire til Kambodsja, Dette var henne første som prosjektleder.

-Det er alltid knyttet til litt spenning når man reiser på slike prosjekter, forsikrer hun. – I Kambodsja opererer vi tidvis på vannet og jobber og bor under veldig sparsommelige forhold. Rytmen på arbeidsdagene er tre dager ute og fem dager på land. Om bord sover vi på feltseng og to og to deler myggnetting. Det er ikke noe privatliv og du er nødt til å være både sosial og fleksibel.


Velfungerende samarbeid

Det var i sin tid Impact Norge som tok kontakt med VFA med ønsket om å etablere et samarbeid i Kambodsja. Organisasjon opererer over hele verden og jobber for å bedre samfunnshelse og å forebygge og reversere unødige funksjonshemninger.

I Kambodsja samarbeider de med The Lake Clinic (TLC) som har flytende helseklinikker.

- Sammen reiser vi ut til vanskelig tilgjengelige områder uten annen helsetilbud, forteller hun.

- Første prosjektreisen var i 2015 og bortsett fra to år på grunn av restriksjoner rundt koronaen, - har VFA vært der årlig. siden.


Uvurderlig hjelp

- Kambodsjanere vet ikke hva godt de kan gjøre for oss, forsikrer hun. -De sørger for alt vi trenger som vann, mat og sengetøy. De er så vant til å operere på denne måten. For oss er det bare å gli inn i deres vel innarbeidede rutiner.

Å være prosjektleder var derfor ingen sak. TLC er vant til å ta seg av ulike hjelpeorganisasjoner og sørger for at ting går som de skal og at hjelpen kommer rett frem.

Vi opererer i de fattigste områder hvor folk for det meste lever av fiske og håndarbeid. De er avhengig av synet for å kunne tjene det lille de gjør. Selv har de verken tilgang på synshjelp eller briller.

I år hadde vi med oss rundt to tusen briller og tok tilsammen 844 synsundersøkelser. Vi henviste 123 til grå stær operasjon og i tillegg til å gi ut briller vi hadde med, får vi laget rundt 20 spesialbriller i landet.

På grunn av det dårlige været, var det en del som dessverre ikke nådde frem til oss. Brillene vi ikke brukte, la vi igjen på lageret som klinikken kan ta i fra.



Et personlig bidrag

- Er du. Klar for å reise ut igjen?

Svaret kommer uten betenkningstid: - Ja, det er jeg. Vi her i Norge bor på en gyllen gren i verden og jeg ser på dette som min måte å gi litt tilbake. Jeg tror ikke alltid på å gi penger men er mer for å gi hjelp til selvhjelp.

Gjennom en synstest og et par briller, gir vi dem mulighet til å fortsette og livnære seg på fiske og håndarbeid. Det er kanskje ikke mer som skal til for å hjelpe dem ut av den verste fattigdommen.

I tillegg gir det oss en stor påminnelse på alt vi har å være takknemlige for, - og ikke minst gir det oss opplevelser for livet.

bottom of page