top of page

Jorge med kurs for Peru

Jorge Hidalgo kan se tilbake på rundt ti turer med VFA og er en viktig støttespiller når en ny prosjektgruppe snart setter kurs mot Peru. Den opprinnelige peruaneren bor i dag på Stryn sammen med sin optikerkone Anita Karin Myklebust. Hvor ekteparet møttes? På prosjektreise med VFA.


Gunnar Lindgren tok kontakt med den peruanske ambassaden i Stockholm da han startet VFA i Norge rundt 2001, forteller Jorge. Det var slik jeg fikk høre om organisasjonen første gangen.

Etter noen år hvor jeg hjalp han med dokumentasjon i forbindelse med de ulike prosjektene, spurte han om jeg ville være med som tolk/assistent.

Det ville jeg og etterhvert har jeg fått flere arbeidsoppgaver for organisasjonen. Blant annet har jeg kontakt med samarbeidspartnerne, tar meg av logistikken og deler reiselederrolle sammen med Gunnar. Jeg tror jeg var med første gang i 2004. Tilsammen har det blitt rundt ti ganger totalt.


En ekstra motivator

I dag bor Jorge på Stryn sammen med kona Anita Karin som han møtte på en prosjektreise til Peri i 2008. Hun er optiker og driver Nordfjord Optikk sammen med Kristin Holien på Nordfjordeid.

- Vi har to barn Milena på 12 og Valentin på 10, forteller han. - Fra et tidligere forhold har jeg Victor på 27 og Mathias på 25. Yngstemann var med meg som assistent på prosjektreisen til Peru i 2015. Han hadde ansvar for autorefraktoren.

Hva det er som driver meg?

Svaret kommer raskt: -Jeg synes det er kjekt å være med å hjelpe mennesker som ikke har mulighet til å gå til optiker. De blir så glade og takknemlige over å få briller som gir dem et bedre syn. Jeg er selv fra Peru og har opplevd dårlig økonomi. Det er selvsagt en ekstra motivasjon til å bidra.


Gode samarbeidspartnere.

-Hvordan synes du det er å jobbe på den måten som dere gjør ute i felt?

-Vi har flere samarbeidspartnere i Peru som hjelper oss til å organisere prosjektet.

Det er også de som foreslår hvilke områder vi skal besøke.

De hjelper oss med transport,logistikken og rekruttering av pasientene. På den måten føler jeg at vi stort sett møter de om trenger at vi kommer. Det kan være en utfordring rundt det å jobbe uten utstyr, men etter at vi fikk autorefraktor, har det lettet mye av optikerne sin jobb. Det gjør også at arbeidet går raskere.


Unike opplevelser.

Språket kan være en barriere men det har fungert godt å være tolk.

Det er en opplevelse for alle i gruppen og jobbe på ulike steder og å komme nær folk. Vi får også mulighet til å se oss litt rundt når arbeidsdagene er over.

Det er en opplevelse for alle i gruppen og jobbe på ulike steder og å komme nær folk. Vi får også mulighet til å se oss litt rundt når arbeidsdagene er over.

Oppgjennom har vi vært innom både kysten, fjellområdene og regnkogen.

Det er intense dager med mange pasienter og utfordringer dersom noen i gruppa blir syke, men alt i alt veldig kjekt, understreker Jorge som til daglig jobber som spesialkonsulent på flyktningtjenesten i Stryn kommune.



bottom of page