top of page

Kim Anh Bui om sin første prosjektreise.


En artikkel i fagbladet Optikeren, vekket Kim Anh Buis lyst til å melde seg som prosjektdeltager i VFA. Sist vinter var optikeren fra Moss med på sin første prosjektreise til Guatemala. Det blir trolig ikke siste gang.

Selv om landet representerer Mellom-Amerikas sterkeste økonomi, er Guatemala sterkt preget av økonomiske og sosiale forskjeller. Innbyggertallet teller rundt 17 250 000 hvor nesten 60 prosent lever under den nasjonale fattigdomsgrensen. Etter borgerkrigens slutt i 1996, har Guatemala vært preget av vold, korrupsjon og gjengkriminalitet.

I tillegg er landet også regelmessig utsatt for jordskjelv.

Det er nå elleve år siden VFA etablerte et samarbeid med lokale frivillige i byen Antigua, som ligger en halvtimes effektiv kjøretur fra hovedstaden.


Varm mottagelse

-Det er tydelig at brilleprosjektet har satt sine spor, forteller Kim Anh. - Allerede på flyplassen, ble vi møtt med takknemlighet. Da tolleren forsto at vi kom fra Norge med 2 800 briller, utbrøt han: - Jeg kjenner til dere, - takk for at dere hjelper vårt folk!

Hun er opprinnelig fra Vietnam, men kom sammen med familien på fem til Norge da hun var seks år gammel. I dag jobber hun som optiker på Synsam Alexander Kiellands plass i Oslo.

-Det var en ganske annen måte å jobbe på, forsikrer hun. -Lokalene var provisorisk innredet i alt fra kirke og skole til sykehus. Arbeidsforholdene var enkle og utstyret manuelt. I snitt undersøkte vi 30 pasienter hver per dag, - i sterk kontrast til hjemme hvor vi beregner 45 minutter per pasient.

Den første dagen ble jeg litt stresset ved synet av alle pasientene som satt og ventet, men heldigvis var tålmodigheten stor.


Godt organisert

-Vi hadde fire arbeidsdager ganger to, med en dags pause imellom, forteller hun. - Heldigvis var utvelgelsen av hvem vi skulle undersøke, gjort av de lokale frivillige i forkant. Behovet er enormt og jeg er glad vi slapp å bestemme hvem det var som skulle få hjelp. Mange kom langveis fra og flere hele familier kom samlet.

-Var det andre utfordringer i forhold til synet i Guatemala?

- Ja, det var en del skader på netthinnen som følge av sterk sol. Mange jobber ute uten beskyttelse for øynene, noe som kan føre til grå stær og i verste fall blindhet. Vi delte derfor også ut solbriller med og uten styrke.

Inngangsbillett til et nytt liv


-Det er så mange gode minner, utbryter hun. - Noe av det hyggeligste har vært å se all gleden og takknemligheten et par briller kan gi. For mange har det vært som å få inngangsbilletten til et nytt liv. Et godt syn åpner for muligheten til å få seg en jobb eller en utdannelse. En annen gruppe som har stor glede av hjelpen vi ga, er de mange kvinnene som har håndarbeid som viktig inntektskilde. Når de kommer i 40 årene og synet naturlig svekkes av alderdom, kan det ha store økonomiske konsekvenser.

En riktig tilpasset brille kan derfor bety mye ikke bare for en person, men for en hel familie, forteller 25 åringen som gjerne vil ut igjen, - så sant situasjonen tillater det.


Commenti


bottom of page