top of page

Perus ambassadør er klar for nye oppdrag.


- Jeg er full av ærbødighet og takknemlighet for det arbeidet VFA gjør i Peru. Landet har store utfordringer og det at en gruppe frivillige kommer fra Norge med synshjelp, er rørende, sier Josè Luis Salinas Montes. Perus ambassadør i Norge er på vei til nye oppdrag. Saudi-Arabia venter.

Oppdraget kom i 2017: Reis til Oslo og åpne opp en ambassade for Peru. Temaet hadde vært oppe også tidligere, - nå skulle det bli en realitet. Egnede lokaler måtte på plass, det samme gjaldt alt av inventar og personell.

-Jeg fikk mine advarsler om at det ville være en omfattende jobb, sier Salinas og ler. – Det var nok mer arbeid enn jeg så for meg, men jeg elsker å reise og å bli kjent med nye folk og land. Det er det beste verktøyet for å forsøke og passe inn i en global verden. Det var mitt første besøk til landet. For ca. 25 år siden, var jeg ambassadør i Helsinki. Finland var det nærmeste kulturen jeg kjente til i dette hjørnet i Europa. – Jeg startet frisk opp med å ta kurs i norsk på fritiden, men måtte droppe det da ambassadearbeidet tok for mye tid.

En globetrotter

J.L. Salinas har jobbet over 40 år for utenriksdepartementet i Peru og har tjenestegjort i flere land.

– Jeg har alltid vært singel og lett å flytte på, sier han og ler . – Det gjør det enklere enn å flytte på en hel familie. Planen var at han skulle starte i Saudi Arabia 1. april 2020. Arvtageren er på plass og kommer fra den peruanske ambassaden i Moskva. Så kom Corona viruset og satte alt på vent.

-Jeg setter stor pris på å ha vært i Norge under denne tiden, forsikrer han. – Det er som et eventyrland: Trenger du det, er det hjelp å få overalt.

Salinas venter på å fortsette sin ambassadørgjerning i Riyadh. Hans arvtager kommer fra ambassaden i Moskva.

Store utfordringer

Hvordan står det til i hjemlandet?

-Peru er et av det verst rammede landet i Sør-Amerika i forhold til COVID-19, opplyser han. -Geografisk sett er landet delt gjennom Andes. Fjellkjeden med en høyde på 7000 m.o.h. går som en mur gjennom hele landet. Det innebærer områder hvor det ikke får kommet hjelp til i det hele tatt. I tillegg har du Amazonas, verdens største regnskog, hvor det bor stammer med mange ulike språk og som noen ganger kan ønske å være alene.

En annen utfordring er at 1/3 av befolkningen bor i hovedstaden. Lima har rundt ti millioner innbyggere og fattigdommen i noen av bydelene kan være et problem som trenger oppmerksomhet. Veinettet, infrastrukturen: Geografien alene har gitt Peru store problemer. Penger og makt, er et annet tema. Etter to hundre år med selvstendighet, gjenstår det fremdeles en masse arbeid og utfordringer.

Rørende arbeid

-Det er derfor ekstra rørende å høre om VFA sitt arbeid. At frivillige optikere og assistenter reiser med kofferter fulle av briller for å gi synshjelp til folk i mitt hjemland, gjør meg både beveget og imponert. Jeg er dypt takknemlig for all hjelpen dere har gitt over flere år. Måtte situasjonen normalisere seg slik at dere får fortsette det viktige arbeidet, understreker han.

bottom of page